Časne sestre

Družba  Kćeri Božje Ljubavi osnovana  je u Beču 21. 11. 1868. godine.

Družbu je osnovala Majka Frnziska Lechner, učiteljica iz Bavarske, a cilj osnivanja je bio odgoj i školovanje ženske mladeži iz siromašnih građanskih i seoskih obitelji.

Družba najprije počinje djelovati u Beču,a onda se ubrzo širi i na druga područja Austrije, te područje Mađarske, Češke, Slovačke, Poljske, Bosne i Hercegovine i drugih zemalja.

U vremenu ekonomskog razvoja druge polovice 19. st. Majka Franciska je u svojoj duhovnoj tankoćutnosti bila svjesna kakvim su sve opasnostima bile  izložene mlade djevojke, posebno kućne pomoćnice koje su iz sela dolazile u gradove tražiti posao. Takvima je osim smještaja pružala moralnu, vjersku i strukovnu naobrazbu. Potrebe najzanemarenijih u društvu – djeca i mlade djevojke, bile su velike, stoga je Majka Franciska u svim većim mjestima, u koju god je zemlju došla, osnivala škole, zavode, internate i sirotišta. „Činiti Božju ljubav vidljivom“ bio je njen temeljni stav koji se napajao na izvoru Raspete Ljubavi, koju je pronosila kamo god je došla, a čiji je zahtjev utkala u samo ime družbe nazvavši je Kćeri Božje ljubavi.

Dolazak sestara Kćeri Božje ljubavi u naše krajeve i njihovo djelovanje

Sestre Kćeri Božje ljubavi, predvođene Utemeljiteljicom M. Franziskom Lechner, dolaze u Sarajevo 28. travnja 1882., na poziv sarajevskog nadbiskupa dr. Josipa Stadlera. Ondje otvaraju prostrano polje djelovanja.

Odmah po dolasku sestre su započele s izgradnjom samostana, škola, internata… S puno ljubavi razvijale su svoje socijalno-karitativno djelovanje, skrb i zaštitu ostavljenih i zapuštenih. Služavke, najzapušteniji društveni sloj, bile su djeca njihove ljubavi, kako ističe u svom govoru nadbiskup dr. Ivan Šarić prigodom proslave 50. obljetnice Zavoda sv. Josipa u Sarajevu. Svoja djela ljubavi širile su sestre i po drugim mjestima Bosne i Hercegovine i Hrvatske sve do 1949. godine. Ta ljubav ih je vodila do kraja, do prolijevanja i zadnje kapi krvi, što su posvjedočile i naše Drinske mučenice. Po uzoru na svoga Zaručnika nisu se umarale činiti dobro, zato ih je okrunio krunom mučeništva, a nama ih podario kao uzor i zagovornice.

Poslije II. svjetskog rata sestre Kćeri Božje ljubavi ostale su ne samo bez svojih škola, nego i bez vlastite imovine. Zahtjevi i potreba vremena u takvoj poslijeratnoj situaciji preusmjerili su djelatnosti sestara.

Veoma važno područje djelovanja postao je župski apostolat gdje su sestre, živeći sa župskom zajednicom, svojim požrtvovnim, svestranim radom u župskom pastoralu, preko kateheze, vođenjem crkvenih zborova, okupljanjem djece i mladih, uređivanjem crkava, vođenjem župskih domaćinstava i drugih aktivnosti u župi, puno pridonosile odgoju u vjeri te u rješavanju raznih socijalnih problema. I u tim poratnim situacijama sestre su osnivale dječje vrtiće i na taj način pomagale obiteljima u čuvanju i odgoju njihove djece. Osobitu ljubav sestre posvećuju napuštenoj i nezbrinutoj djeci. Također rade sa starijim osobama po staračkim domovima te u bolnicama, pružajući tako svoju pomoć svima potrebitima.

Dolaskom demokracije vjeronauk je ušao u škole pa sestre Kćeri Božje ljubavi, uz župske aktivnosti, sudjeluju i u školskom vjeronauku. Držeći se preporuke svoje Utemeljiteljice: “Činiti dobro, darivati radost, usrećivati i tako voditi u nebo“, sestre ove provincije djeluju u mnogim mjestima Bosne i Hercegovine, diljem čitave Hrvatske te na Kosovu i u Albaniji, a dvije sestre su misionarke u Ugandi.

Kćeri Božje ljubavi u Bosni i Hercegovini

Svoju prisutnost na tlu Bosne i Hercegovine sestre ostvaruju u najrazličitijim službama od svojih prvih početaka. Svoj rad su sestre započele 1882. u Sarajevu, gdje su došle iz Beča odakle ih je dopratila sama utemeljiteljica Majka Franziska Lechner. Iste godine grade Zavod sv. Josipa u kojemu je već početkom listopada započela s radom Osnovna škola, a uskoro i Ženska učiteljska škola (prva u BiH),Tečaj za odgojiteljice u dječjem zabavištu, Trgovinski tečaj i Ženska stručna škola. Mnogi građani Sarajeva i okolnih mjesta su u tom „Gradu na gori“ stjecali obrazovanje i odgoj. Dobar glas o radu ovih sestara brzo se širio Bosnom i Hercegovinom, te su brojni pozivi za njihov rad pristizali i iz drugih gradova.

Tako je već 1883. osnovan Zavod Kraljice sv. krunice u Tuzli (dječje zabavište, Osnovna škola, Viša djevojačka škola, Ženska stručna škola), a onda 1884. samostan Emaus u Breškama (Osnovna škola), 1885. samostan Josipovac kraj Tuzle (ekonomija), 1893. Zavod sv. Augustina u Sarajevu (njemačko dječje zabavište, Osnovna škola, Viša djevojačka škola) -zadnji pothvat Majke Franziske u Bosni, 1907. samostan Antunovac na Ilidži (odmaralište),  1911. Marijin dom na Palama – prozvan „gostinjac siromaha“ odakle su odvedene Drinske mučenice 1941. (Osnovna škola), 1939. Zavod Presvetoga Trojstva u Novom Sarajevu (dječje zabavište, Osnovna škola, Strukovna škola), 1940. samostan Nazaret u Zavidovićima (dječje zabavište i Ženska stručna škola).

Godine 1949. nastale su velike i duboke promjene u ovoj provinciji. Kao i svim drugim redovničkim zajednicama, komunistička vlast je i sestrama Kćeri Božje ljubavi oduzela sve škole, internate, poljoprivredna imanja i drugu imovinu, te im zabranila svako djelovanje na prosvjetnom planu. Provincijalna uprava je iz Sarajeva premještana u Zagreb gdje se i danas nalazi. Život i rad brojnih sestara u novom sustavu se odvijao na najrazličitije načine. Dozvolom crkvenih i redovničkih poglavara snalazile su se kako su znale i mogle. Neke su se zaposlile u državnoj službi, neke su se privremeno smjestile kod svoje rodbine, a neke su primljene pod krov nekih zajednica u Hrvatskoj. Svaku sestru pratila je posebna životna priča.

Novo područje djelovanja na prostoru BiH postao je župski apostolat i rad u staračkim domovima i bolnicama, gdje su sestre, kao i u ostalim dijelovima diljem provincije, na najrazličitije načine ostvarivale poruku svoje Utemeljiteljice koju je utkala u ime Družbe – činiti Božju ljubav vidljivom, pomažući tako svima koji su pomoći potrebni.

Devedesetih godina, s promjenom vlasti u bivšoj Jugoslaviji i osnivanjem novih država na području njihova djelovanja (BiH, Hrvatska i Kosovo), sestrama je omogućen ulazak i u škole te sudjelovanje u školskom vjeronauku.

Godine 1994. sestrama je na korištenje vraćena zgrada Zavoda sv. Josipa u Sarajevu u kojoj je ponovno otvorena škola, danas Katolički školski centar “Sv. Josip”, pod vodstvom Vrhbosanske nadbiskupije. Godinu dana poslije, sestre su započele svoj prosvjetni rad i u Tuzli, gdje je 2001. na temeljima Zavoda Kraljice sv. krunice pod vodstvom Vrhbosanske nadbiskupije sagrađena nova zgrada KŠC-a . Radeći s mladima u ovim školama, sestre se s ljubavlju prisjećaju početnih koraka i velikih žrtava prvih sestara na ovome bosanskom tlu.

Danas na prostoru Bosne i Hercegovine djeluju 40 sestara i to:

  • u vjeronaučnoj i predmetnoj nastavi u osnovnim i srednjim školama
  • u župnim katehezama i drugim oblicima djelovanja u župi
  • u animiranju liturgije i vođenju crkvenih zborova
  • u internatima
  • u dječjim vrtićima
  • u bolnicama
  • uredu Misijske središnjice BiH
  • u radionicama liturgijskog ruha
  • u uređenju crkvenog prostora mnogih župnih crkava i sarajevske katedrale
  • u vođenju domaćinstava redovničke zajednice i župe

Mnoge sestre obnašaju istovremeno više dužnosti.

Ovoj zajednici sestara pripadaju i Službenice Božje Drinske mučenice koje su u II. svjetskom ratu ubijene braneći svoje dostojanstvo žene i čast  pripadnosti Bogu po svetim zavjetima, i s. Danka Jurčević koja je ubijena u zadnjem ratu. Po uzoru na svoga Zaručnika ove se sestre nisu umarale činiti dobro, zato ih je okrunio krunom mučeništva, a nama ih podario kao uzor i zagovornice.

Uz ove sestre, koje su svojom krvlju posvjedočile pripadnost Bogu na ovom bosanskum tlu, mora se spomenuti i s. Luka Liengitz, vratarica Zavoda sv. Josipa, koju puk bosanski na temelju njenoga života prozva Svetom Lukom. Na njen grob na Betaniji i danas mnogi dolaze, bez obzira na nacionalnu i vjersku pripadnost, i mole, pale svijeće i zahvaljuju. Potvrđuju to bezbrojne pisane ceduljice koje posjetitelji ostavljaju na njenom grobu. Ona je postala sinonim ljubavi bosanskog čovjeka prema časnim sestrama, koje su na ovom tlu tijekom povijesti ostavile svoj pečat ljubavi prema Bogu i čovjeku.

Poslanje u svijetu

Kao međunarodna redovnička Družba prisutne smo u 17 država širom svijeta.
Od svog osnutka 1868. godine u Austriji Družba se brzo proširila po svijetu, najprije u nekoliko država Europe a kasnije u Južnu i Sjevernu Ameriku. Poljska provincija otvorila je misiju u Boliviji 1992. godine a 1998. godine i u Ukrajini. Čim je Albanija nakon 40 godina oslobođena od komunizma, naša provincija Božje providnosti 1992. godine ustanovila je tamo misiju. U listopadu 1998. ustanovljena je međunarodna zajednica u Rushooki u Ugandi, slijedom poziva koji je odatle upućen za pomoć Božjem narodu na tom području.

Arts and Entertainment

But where to go? Which store has got it all? Or, more to the point, which store has got everything you desire or aspire to? Are you a Harvey Nichols woman? (There are at least 50,000 in the UK.) Or do you wish you were, but really end up in Miss Selfridge cheap Michael Kors handbags or Top Shop? Perhaps you are Debenhams woman? (The UK has 1.1 million.) Or does Dickins Jones suit your tastes?

The good news is that each of the five department stores we have chosen has carved out its own niche; all cater to different types of women and their fashion preferences. Harvey Nichols, for example, is known as the ultimate store for devotees of expensive high fashion, closely followed by Liberty and Selfridges.

Indeed, no episode of Absolutely Fabulous went by without some reference to “Harvey Nicks”, and with good reason, for it is truly the place to indulge a fashion fantasy. But it is not swarming with fashion editors and real life Edinas and Patsys. “That is a misconception,” says Anna michael kors handbags Marie Solowij, the editor of Harvey Nichols’ quarterly glossy magazine. “Through research we found that our core customers are single women between the ages of 26 and 55 who work in television, film, the arts or design. I reckon most of them are in their thirties, 85 per cent of cheap michael kors them work, and their average salary is pounds 83,000 a year. Most important, [our customer] is not a fashion victim because she knows exactly what she wants out of fashion. In fact she’s someone I’d quite like to be,” she says and who wouldn’t?

In the past, Harvey Nichols woman has been a Sloane, a glamour queen, a fashion freak and a bit of an upmarket Shazza; but today michael kors outlet she is altogether more clued up, chic and stylish.

“She generally doesn’t wait to see what’s on the rails,” continues Solowij. “She starts mentally buying as soon as the catwalk reports for the following season appear in the newspapers. We had a waiting list of 30 women for the grey cashmere Fendi Baguette clutch bag a few weeks after it appeared on the catwalk, but the buyers bought only eight for the store, because they cost pounds 595 each. It was a similar story for Matthew Williamson’s beaded snowflake’ skirt, which sold out before we had a chance to put it on the rails.”

Among the most popular labels in Harvey Nichols are Costume National, Ann Demeulemeester, Michael Kors, Calvin Klein mainline, Dolce Gabbana and Givenchy hardly the kind of overblown glamour you would immediately expect from the shop. Antony Miles, head of press relations, puts its fashion success down to a careful editing process between catwalk and shop floor. “We sell only the best pieces from a collection we call them the edited highlights’ and this saves our customers trawling through the store to find what they michael kors outlet want.”

Selfridges, too, has recently cottoned on to the idea of selling the highlights of directional collections, and has even given them a new place to live, thanks to a refurbishment of the store, which will celebrate its 90th birthday next year. Some pundits say that the “Design Lab” on the second floor is the coolest fashion pit stop in London, thanks to its eclectic mix of contemporary designer labels some new and untried, such as Y Dress, Wim Neels and Jurgi Persoon’s, some established, such as Miu Miu, Alessandro dell’ Acqua, D CK, and DKNY and others Selfridges call “dynamic”, such as Margiela 6, Owen Gaster, Sonja Nuttall and Hussein Chalayan. Susanne Tide Frater, the head of fashion direction, has been on a mission to separate the store into coherent fashion areas. “Selfridges is like a town where you can buy absolutely anything,” she says, “but we do focus different areas. The second floor, for example, is for fashion literate consumers, and covers everything from diffusion lines such as Philosophy and Sportmax, to lifestyle brands such as Nicole Farhi and MaxMara. This is in addition to the Design Lab, and, of course we have Miss Selfridge and Spirit,” she adds, referring to the huge area for teenage fashion on the ground floor.

But that is not all. On the upper levels of Selfridges they do a roaring trade in tried and tested fashion labels. The Marellas, Viyellas, Feminellas, Four Seasons and Windsmoors of this world may sound like tampon brands, but both Selfridges and Dickins Jones cater to thousands and thousands of women who keep coming back to buy these labels because they are reliable, and do the job for British women who, as we all know now, average a size 16, and don’t have pounds 150 to spend on a designer skirt.

Dickins Jones is probably the best place in London for older fashion customers, and those who don’t fit into the typical “fashion” bracket of a size 10 12, high maintenance woman. It does cater to the young market, with every diffusion jeans line on the planet, and sports ranges from American designers such as Ralph Lauren, but its strong points are the lingerie department, which has amazing finds tucked away in shady corners, the shop’s own label, Linea, which is well priced and offers all the key fashion trends, and the plus sizes, coats, and casual wear on the upper floors, which take ages to walk around, but are worth the schlep.

“The important thing for us at Dickins Jones is that we offer variety,” says a spokeswoman. “We don’t want to alienate our core clientele.” Namely, the 45 65 age group. Two of the store’s most successful labels are MaxMara and another, lesser known American brand, St John, which provides a version of Chanel’s classic Eighties look of neat two piece tweed suiting with trimming and gilt buttons. A particularly amusing section belongs to YSL Variation, whose garish leopard print dresses and red and blue chocolate foil wrapping jackets are pure Blondie circa 1981. On my visit to the store it was the busiest section, next to MaxMara.

Over in Debenhams they take a totally different approach to high fashion. In fact, they don’t stock a single high fashion label, but have cleverly, some would say brilliantly, captured the diffusion line market by inviting designers to guest design collections exclusively for them. cheap michael kors Ben de Lisi, (BDL), Pearce Fionda, (Pearce II Fionda), and Jasper Conran, (J), capsule collections for the store have been a major draw over the last few years, and Debenhams continues to build on this success with new names. Interestingly, the company report reveals that it considers its rivals to be Marks Spencer, Bhs and Boots, not Harvey Nichols or Selfridges, and that womenswear, which accounts for 41 per cent of sales, is the most important part of the business. “Our philosophy at Debenhams is number one for choice and value’,” says Belinda Earl, a trading director, “and we offer this through our exclusive brand offering.” To translate, this means that Debenhams develops its own in house lines, much like M and Bhs, and that its 92 stores nationwide are the only places to buy them. Their policy works: at the last count the company had 2.3 million active storecard holders.

There is only one department store in London that hasn’t broken down its customer to the nth degree, and that is Liberty. “It is definitely not an age thing at Liberty,” says Angela Quaintrell, the senior fashion buyer. “It’s a spirit thing. The Liberty woman is definable only by the way she dresses to please michael kors handbags< herself. She is not a sheep; she loves and understands textiles, and appreciates good design.” Lovers of the offbeat and unusual in fashion flock to Liberty for its vast array of labels, which covers the Japanese crew, including Yohji Yamamoto and Issey Miyake, the English eccentrics Zandra Rhodes, Charles and Patricia Lester and Helen David, the Brit Fash gang of Alexander McQueen, Hussein Chalayan, Clements Ribeiro and YMC, and the modern Continental designers Helmut Lang and Kostas Murkudis. Far and away Liberty’s most successful labels, however, fall under the lifestyle bracket: Shirin Guild, Nicole Farhi, Betty Jackson, Dries Van Noten and Wall. “We sell about 90 100 pieces of Shirin Guild a week,” says Quaintrell, ” it is our absolute best seller.”

Liberty is also a pleasure to shop in. The staff leave you alone, and they do cute Christmas presents such as stuffed Liberty purple frogs, and a beautiful range of own label velvet and embroidered scarves (which are currently on special offer: buy any velvet bag and receive 20 per cent off any scarf purchase’).

If you haven’t worked out which department store woman you are yet, try my little trick. Look in the cafe of each store, and if you feel that you would fit in there, that’s your store. Easy, eh? I’d better start saving up for my Givenchy coat; the coffee at the Fifth Floor Cafe in Harvey Nichols is divine.

Photographer: Anna Stevenson. Stylist: Holly Wood. Hair and make up: Helen Walsh at GSM. Model:Erica at Models One

Fuchsia velvet dress, pounds 180, by BDL at Debenhams, 334 358 Oxford Street, London W1 and branches (0171 408 4444); shoes, pounds 195, by Gina, 189 Sloane Street, London SW1

Turquoise shell top, pounds 329, rose print skirt, pounds 755, scarf, pounds 135, all by Dries Van Noten, from Liberty, Regent Street, London W1 (0171 734 1234)

Black top, cheap michael kors pounds 260, cheap michael kors denim pedal pushers, pounds 160, both by Seraph, from Selfridges, Oxford Street, cheap michael kors London W1 (0171 629 1234), and Manchester, (0161 629 1234)

Cowl neck jumper, pounds 670, jacket, pounds 1400, and trousers, pounds 440, all by Givenchy, from Harvey Nichols, Knightsbridge, London SW3, (0171 584 0011) and Leeds (0113 2048888)Articles Connexes:
Celebrity Sightings News Jamal Lyon (Jussie Smollett) watches his dad Lucious Lyon (Terrence Howard) get arrested in the season final of Fox’s “Empire.”To borrow a line from Lucious Lyon, who was plotting his resurgence as he sat in a prison cell charged with murder in the season finale of time, (expletive). is scheduled to begin filming Season 2 this week in Chicago. The wholesale nfl jerseys from china highly rated hip hop drama had already filmed 10 of the first season 12 episodes when it premiered on Fox in January, which is why the shoot and its. Read more Around town: Blackhawks bring Stanley Cup to Dierks Bentley and Mumford Sons concerts Blackhawks cheap jerseys china join cheap nfl jerseys Dierks Bentley wholesale nhl jerseys china on stage with Stanley Cup Blackhawks players and the Stanley Cup trophy join country singer Dierks Bentley on Cheap Jerseys From China stage at Windy City LakeShake music festival at Northerly Island June 19, 2015. Blackhawks players and the Stanley Cup trophy join country singer Dierks Bentley on stage at Windy City LakeShake music festival at Northerly Island June 19, 2015. The Blackhawks
choquer pour pr Stphane E. Roy, qui a jou le rle de Sylvain Desjardins dans l’adaptation qubcoise de la srie tlvise franaise Camra caf, a perdu sa mre en 2004. Elle tait ge de wholesale nfl jerseys china 59 ans. Elle a eu une opration au coeur. C’tait pour cheap jerseys changer une valve. Elle a subi l’opration avec succs. On tait content. Deux, wholesale jerseys from china trois jours plus tard, on nous a appris qu’elle avait contract la bactrie C. difficile. On n’avait jamais entendu parler de a l’poque. Deux, trois semaines aprs, elle est dcde, a racont Stphane E. Roy. Je pensais avant que c’tait de mme partout dans les pays avancs. Ce n’est pas le cas. Quand on regarde les chiffres, on a 50 % de plus de taux d’infection au Qubec que dans d’autres pays o on a pris des mesures importantes pour rduire les infections, a ajout le comdien Parmi les mesures promouvoir, la principale est le lavage des mains de faon rgulire par le personnel soignant. Dans plusieurs hpitaux, bon nombre de mdecins et d’infirmires ne suivraient pas wholesale jerseys la consigne. Il faudrait aussi que les infirmires et les infirmiers n’aient pas le droit de sortir ou entrer en uniforme, qu’on identifie les chambres des malades qui ont le C. difficile par un criteau particulier, qu’on diminue le nombre de patients par chambre. Ce sont toutes des solutions court terme qui pourraient tre mises en place. En prvention, on pourrait prescrire les probiotiques Bio K lors de la prise d’antibiotiques, a t il indiqu. En outre, Stphane E. Roy estime que la Rgie de l’assurance maladie devrait couvrir des mdicaments qui ne le sont pas actuellement pour des personnes qui contractent wholesale jerseys la bactrie plus d’une fois. Une personne sur cinq aura plus d’une fois un pisode de C. difficile. Ce sont des cots trs importants pour le systme de sant et des pertes de revenus pour les personnes malades, a t il soulign. Il propose galement que les rsultats des tests pour dtecter le C. difficile soient connus plus rapidement.
Articles Connexes:

How to Wash an Authentic NFL Jersey Hand wash your jersey. It is recommended by NFL equipment womens ziggy ansah jersey managers to use a non abrasive, color fast detergent to taylor gabriel mens jersey wash jerseys. charles johnson youth authentic jersey Woolite matches this description. Run cool water in a large sink, pour one cap of Woolite into the running water and suds will appear. Put the jersey in and wash immediately. Rinse the jersey thoroughly by emptying the sink and getting rid of the suds. Then put the jersey in running cold water and get all of the detergent out of it. Check your jersey once the soap is out and it is rinsed; it should be clean and it should have a very pleasant and fresh smell. Wash the jersey again in the color buster skrine womens authentic jersey fast detergent if all the stains have not come out. A second washing will remove demarcus ware mens jersey all stains except anything permanent. It will take out blood. After washing it a second time, rinse thoroughly. Line dry your NFL jersey. The worse mistake you can nick hayden youth authentic jersey make is to put it in the dryer. Putting it in the dryer will damage the numbers, letters and symbols on the uniform. Let it line dry for about 24 hours in a non humid area. Take your jersey to the dry cleaner if you are not adept at hand washing it. The dry cleaner uses chemicals and not youth tramon williams jersey heat drying, so your jersey will be safe. How to Clean a Sports Jersey Sports jerseys range from professional team jerseys purchased from apparel stores to the jerseys kids wear for playing sports. At some point,. How to Wash a Football Jersey Authentic football jerseys require care and proper cleaning to prevent damage and deterioration. Since these jerseys are typically expensive, it important to.
at looking at and identifying when shifts are going to occur on the planet; and thankfully, there was a shift. Somehow it got by me and authentic robbie gould mens jersey I didn even notice. It probably because I too was sitting in the muck and the mire of the mike singletary womens authentic jersey planet energy and was unable to see past what was right in front of me. So let talk about this change. Even though 2006 has just started, I have noticed a new surprising quality in people attitudes. It corey linsley youth jersey interesting, because the planet is still trying to vibrate at the energy of fear and effort, but its effects are having much less of a hold on people. It is as if we have gotten to the point were we have exhausted all our options, and are willing to do whatever we have to do whatever the cost and whatever the risk. Let me give you an example. A few years ago when I still had a day job, I got up to go to work. Running a bit late as usual, I decided to pick up my dog by her hind quarters and dangle her around. Well, I guess she really needed to pee because, before I knew it, there as a stream
Articles Connexes: