Archive for Župni zbor

Humanitarna akcija

Tijekom ovog tjedna prikupljamo donacije i sve potrebno za unesrećene u poplavama (svi već znate što je najpotrebnije) pa ćemo sve skupiti na druženju djece ( od najmlađeg uzrasta do kraja osnovne škole) naše župe u SUBOTU (24.05.2014.g.). Podsjećamo da je druženje zakazano za obitelji i njihovu djecu u 16,30h. Zajednička molitva krunice, sv. Misa te igra i druženje s humanitarnim karakterom. Naša djeca pomažu djeci Bosne!

Župni zbor

ZBOR ŽUPE SV. IVANA KRSTITELJA – JELAH

 

 

            Od samog osnutka župe, časne sestre koje su svojevremeno djelovale u župi, okupljale su djecu i mlade. Igra u crkvenom dvorištu bila je godinama najomiljenija aktivnost. Osamdesetih godina, djeca i mladi sudjeluju u liturgiji pjevanjem pjesama koje i danas pamte i vole čuti u crkvi.

Dolaskom časne sestre Krunoslave, pred kraj posljednjeg rata, zbor se okuplja redovito na probama. Kreće se od poznatijih i jednostavnijih skladbi. S godinama, aktiviranjem i zalaganjem glazbeno talentiranih djevojaka, repertoar pjesama, skladbi i pjevanih misa se proširuje te zbor postaje dvoglasni.

Zbor je u to postratno vrijeme okupljao djevojke osnovnoškolske, srednjoškolske i studentske dobi. Članice zbora odlaze na studij i posao, ali se često i vraćaju.

Časna sestra zajedno sa župnikom Ivanom Bošnjakom radi na kvaliteti zbora, stvarajući ponos župe.

Zajedničkom aktivnošću, unošenjem sebe, djevojke sa srcem sudjeluju, prelaze preko svih prepreka i trudom postižu zavidnu razinu crkvenog pjevanja. Probe pjevanja su se redovito održavale subotom. Različita gostovanja u drugim župama našeg dekanata, kao i u daljim župama naše nadbiskupije bile su dokaz spremnosti za duhovno uzdizanje i sudjelovanje u liturgiji.

S vremenom, opus pjesama se proširio, tako da nije bilo sv. Mise u bilo kojoj državi ili župi, a da članovi našeg zbora nisu mogli ravnopravno pjevajući i sudjelovati. Zbor je neprestano bio hvaljen, rado su nas slušali, a u svojoj župi smo bile jako cijenjene.

 Jedna od dražih uspomena je vezana za posvećivanje naše crkve sv. Petra i Pavla u Tešnju. Za taj događaj smo učile potpuno novi repertoar i prvi put pjevale zahtjevnu Misu skladatelja Glibotića. Za vrijeme druženja nakon sv. Mise, mnogi dobri poznavatelji crkvene glazbe su nas javno pohvalili i čestitali nam. Svaki naš trud se uvelike isplatio, a sudjelovanje u zboru činilo nas je odgovornijima i sretnijima.

Crkveno pjevanje na slavu Boga, postalo je dio nas i mi dio njega. U svaku skladbu ulazimo sa srcem, tako da nije čudno što nismo navikle na odustajanje.

 Danas, nakon što je naša voditeljica časna otišla iz naše župe, i dalje idemo istim stopama. Put nam je poznat i dobro utaban, ali i zahtjevan. Trudimo se pratiti liturgijsku godinu i svaku sv. Misu popratiti svojom pjesmom. Uspješno smo proslavili sv. Pričest, Božić te svaku sv. Misu kroz godinu. Trenutno smo u Korizmi te se pripremamo za Veliki tjedan i Uskrs. Radimo na pjevanju Muke našeg Gospodina Isusa Krista, jer je to tradicija od koje ne želimo odustati. Po prvi puta u našoj župi smo organizirale i adventski koncert humanitarnog karaktera pod vodstvom gđe Marice Ružić. Koncert je bio izrazito uspješan te ponesene i zadovoljne tim uspjehom planiramo tako i nastaviti. Uz podršku župnika i svih znalaca glazbe naše župe nastavljamo slaviti Boga kroz pjesmu. Kaže se da onaj tko pjeva, dvaput moli….to je i jedina nagrada kojoj se nadamo… Hvala svima koji nas podržavaju, slušaju i rade s nama. Možete nas pratiti na službenoj web stranici župe kao i na našoj Facebook stranici, a i molitvom J