TEČAJ PRIPRAVE ZA BRAK U USORSKOM DEKANATU

Šesti ovogodišnji cjelodnevni tečaj priprave za sakramentalni brak održan je u Usorskom dekanatu u subotu, 29. travnja 2017. godine u župi sv. Ivana Krstitelja u Jelahu. Tečaj je organizirao Ured za brak i obitelj i Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije u suradnji s usorskim dekanom vlč. Borisom Salapićem. Na tečaju je sudjelovalo 15 zaručnika iz različitih župa. Predavanja je održao stručni tim Ureda za obitelj u sastavu: dr. sc. Sanda D. Smoljo, dr. med. Ana Pecirep, dr. sc. fra Šimo Ivelj i vlč. dr. sc. Dubravko Turalija.

Na početku tečaja sve nazočne je pozdravio dekan Salapić, te ohrabrio mlade zaručnike na njihovu hodu prema kršćanskom braku, napominjući kako je vrijeme u kojem se nalaze, vrijeme pripreme, vrlo važno kako bi spremnog duha ušli u sakramentalni brak. Potom je uslijedio pozdrav vlč. Ilije Marinovića župnika domaćina, koji je uputio srdačnu dobrodošlicu i podršku mladim zaručnicima,  te im zaželio uspješan i aktivan rad na tečaju.

Tečaj je započeo zajedničkom molitvom, nakon koje su uslijedila predavanja iz teološke, psihološke, medicinske i moralno-pravne perspektive.

Obrađene tematske cjeline iz različitih područja imale su za cilj približiti mladima sliku kršćanskog braka, odnosno ideal bračnog života na koji su zaručnici pozvani. Zajedništvo muškarca i žene u sakramentu braka postaje trijadni odnos: Bog – muž – žena. Kako njegovati kršćanski brak, te živjeti dar seksualnosti i plodnosti prema Božjoj zamisli, samo su neke od teme koje su obrađivane kroz predavanja. Pravno-moralni dio imao je za cilj pripremiti mlade za čin privole, posvijestiti im važnost tog trenutka, na kojem se temelji valjanost sakramenta.

Uz predavanja mladi su sudjelovali u radionici na kojoj su obrađivali pitanje komunikacije između partnera. Mladi su uočili kako postoji nekoliko elemenata koji sprječavaju otovrenu i iskrenu komunikaciju, a to su: tvrdoglavost, egocentrizam, ravnodušnost. Kako bi se razvijala dobra komunikacija istakli su važnost strpljenja, slušanje drugoga, razvijati empatiju prema partneru te razumijevati partnerove potrebe.

Na kraju tečaja zaručnici su u evaluacijskom listiću naznačili da žele nastaviti edukacijske seminare, a budući da će neki od njih uskoro uploviti u bračne vode, interesira ih i tema roditeljstva.

Sljedeći tečaj priprave za brak za Kreševski dekanat bit će održan u subotu, 06. svibnja 2017. godine,  u Duhovnom centru „Kući navještenja“ u Gromiljaku s početkom u 9.00 sati.

(URED ZA BRAK I OBITELJ VRHBOSANSKE NADBISKUPIJE http://obitelj-vn.org )

Comments are closed.